Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Odprašeno | Mali princ (1979)

17. januar 2019

Ponovno se bomo spominjali nepozabnih predstav v sklopu razstav Odprašeno; tokrat  je na preddverju Velikega odra na ogled razstava Malega princa (1979), ki prikazuje nekaj originalnih lutk te presežne predstave v zgodovini slovenskega lutkarstva.

Za lutkovni oder je Malega princa že v 60. letih 20. stoletja po prevodu Ivana Minattija dramatiziral veliki lutkar Jože Pengov, a mu ga zaradi omejitev avtorskih pravic ni uspelo uprizoriti na lutkovnem odru in prehitela ga je smrt. Precej let kasneje je tedanji umetniški vodja gledališča, Matjaž Loboda, besedilo ponudil režiserju Ediju Majaronu, in ta je izziv sprejel. Kot se spominja Majaron, je Jože Pengov prav ob koncu svojega življenja izrazil svoje edino obžalovanje – da mu ni uspelo postaviti na oder Malega princa. 19. oktobra 1979 je Mali princ naposled doživel svojo lutkovno premiero prav v njegov spomin.

Čeprav je režiser Edi Majaron uporabil Pengovovo dramatizacijo zgodbe, je v predstavi sledil lastni viziji in ustvaril povsem samosvojo uprizoritev. Predstava je izkoristila vso poetično moč gledališča: zanimiva in neobičajna likovna podoba kiparja Petra Černeta in glasba skladatelja Lojzeta Lebiča sta odlično dopolnjevali dramaturgijo predstave ter parafrazirala sporočilo, ki ga zgodba nosi – “človekovo nemoč, da bi to, kar vemo, kar spoznamo in imamo, zadržali.”

Kako izgledajo bele, abstraktne, zračne in skoraj breztelesne, a silno sugestivne lutke – plastike Malega princa si lahko ogledate do 8. marca 2019 v preddverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana uro pred vsako predstavo in po dogovoru.
 

Razstavni list