O nas

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

V Lutkovnem gledališču Ljubljana deluje muzejski raziskovalni oddelek, ki skupaj z Javnim zavodom Ljubljanski grad skrbi za stalno razstavo. Stalna razstava Podobe slovenske lutkovne umetnosti, 1910–1990 pa se nahaja na Ljubljanskem gradu.

Lutkarstvo je pomemben del naše kulturne dediščine. V poklon našim velikim lutkarskim umetnikom in več kot stoletje dolgi tradiciji, je Lutkovno gledališče Ljubljana konec maja 2015 v sodelovanju z Ljubljanskim gradom odprlo prvi lutkovni muzej pri nas. Odprtje muzeja predstavlja pionirsko delo za slovensko lutkovno umetnost, saj lutkarstvo pri nas še ni doživelo strokovne obravnave in poleg razstave slovenskih lutk vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine.

Muzej hrani obsežno zbirko predmetov iz slovenske lutkovne zgodovine – poleg lutk so v zbirki tudi scenski elementi, tehnične skice, arhivski dokumenti ipd. Muzej pripravlja/izvaja tudi ustvarjalne delavnice, pedagoške programe in se povezuje tudi na mednarodni ravni.

Za obiskovalce sta najzanimivejša veččutna stalna razstava nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu, kjer si lahko ogledajo mejnike slovenske lutkovne umetnosti in se preizkusijo v lutkovnih veščinah, ter Grajsko gledališče, kjer Lutkovno gledališče Ljubljana ob posebnih termin uprizarja lutkotečne, po izvirniku obnovljene lutkovne predstave. Do obeh lokacij s Krekovega trga vzdolž vzpenjače vodi tudi Lutkovna pot – umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji (Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad). Razstavo tako povezuje z gledališko stroko ter vabi k obisku Lutkovnega muzeja.