Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

ODPRAŠENO

16. maj 2018

Odprašeno je sklop začasnih razstav, ki jih Lutkovni muzej – oddelek Lutkovnega gledališča Ljubljana – predstavlja na različnih lokacijah, največkrat pa v prostorih Lutkovnega gledališča Ljubljana. Začasne razstave nastajajo zaradi bogastva gradiva lutkovne kulturne dediščine, ki ga Lutkovni muzej Lutkovnega gledališča Ljubljana hrani v svojih depojih in arhivih in ki ga zaradi prostorskih omejitev ni mogel vključiti v svojo stalno muzejsko postavitev na Ljubljanskem gradu. S tem skuša zapolniti vrzel, spomniti na pozabljeno dediščino, prvič pokazati zapostavljene predmete in pokazati tiste, ki niso mogli postati del stalne postavitve.

Sklop začasnih razstav bo poleg lastnega arhivskega gradiva postavljal na ogled tudi lutkovno dediščino, ki jo sicer hranijo drugi lastniki. V sodelovanju s spletnim poralom Sigledal so razstave po zaključku na ogled tudi v digitalni obliki na tej povezavi. Tako omogočamo lutkovni dediščini še večjo in trajno dostopnost.

Ob 70. obletnici Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki jo praznujemo letos, se še z večjim žarom in nostalgijo spominjamo prvih, najuspešnejših, najlepših, najbolj igranih in najbolj nepozabnih predstav ter njihovih ustvarjalcev.

V preteklem letu 2018 so bile na ogled razstave: Sovica Oka, Martin Krpan, Jože Pengov, v letošnjem letu pa si boste lahko ogledali stare lutke in scenografije iz predstav Mali princ, Pravlica o carju Saltanu, Nenavadna pravljica, Dva potepina, Obuti maček, Rdeča kapica in druge.