Dogodek

Odprašeno: Zlata ribica (1953) / Morsko slavje

V sklopu začasnih razstav, imenovanih Odprašeno predstavljamo predstavo Zlata ribica (1953).

Le kdo ne pozna zlatih ribic, ki naj bi uresničevale želje? Takšna je bila tudi Zlata ribica v lutkovni predstavi iz leta 1953. Zlata ribica je bila kraljica morskih globin in vsakih 100 let so se v globinah morja na velikem slavju zbrala morska in vodna bitja od blizu in daleč. Ko jo je v svojo mrežo ujel reven ribič s Skalnega brega, mu je v zameno za svobodo obljubila, da mu izpolni tri želje. Žena Katra je moža ribiča nagovorila, naj namesto stare kolibe izprosi novo hišo. Ko jima je ribica željo izpolnila, si je Katra zaželela grad, v katerem bi kraljevala. In res, ribica ji je željo uresničila in Katra je postala kraljica Katarina I. Ko pa si je Katra zaželela, da bi postala kraljica morja, zlata ribica pa bi bila njena dekla, jo je ribica kaznovala za njeno prevzetnost in Katra ter ribič sta znova živela v svoji stari bajti, saj: “Kdor z malim ni zadovoljen, velikega vreden ni.”

Uprizoritev zgodbe o zlati ribici, ki jo poznajo književnosti različnih narodov in ki jo je leta 1953 režiral Jože Pengov, likovno pa zasnovala Ajša Pengov, je prinesla srečo tudi Mestnemu lutkovnemu gledališču (danes LGL). Bila je ena od predstav, ki so ljubljanskemu gledališču s svojo imenitnostjo odprle vrata v svet. Gledalci se niso mogli načuditi scenskemu in kostumskemu razkošju. Zlasti nepozaben je bil slikoviti prizor morskega slavja, ki se na dnu morja “zgodi le vsakih 100 let” in ki ga z izbranimi lutkami skušamo prikazati tudi na pričujoči razstavi.

Morsko slavje si lahko ogledate od 22. maja do 20. septembra v preddverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana uro pred vsako predstavo in po dogovoru.

Razstavni list je dostopen TU.

 

Dogodek Odprašeno: Zlata ribica (1953) / Morsko slavje
Datum 22. maj—20. september 2019
Vrsta dogodka Brezplačni dogodki Družinski dogodki Razstave
Lokacija Lutkovno gledališče Ljubljana