Dogodek

Odprašeno: Pravljica o carju Saltanu (1985)

Prva letošnja razstava Odprašeno: Pravljica o carju Saltanu (1985) je na ogled v predverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana v sklopu razstav Odprašeno.

Na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana je Pravljico o carju Saltanu že v petdesetih letih 20. stoletja želel postaviti veliki režiser Jože Pengov. Skice za predstavo (serijo desetih izjemnih akvarelov) je napravil eden naših največjih slikarjev Tone Kralj. Ker je bil takratni marionetni oder veliko premajhen, je Pengov odstopil od uprizoritve. Pravljica je morala na svojo uprizoritev počakati nadaljnjih 30 let, ko je gledališče dobilo primernejši prostor - Mestni dom leta 1984, ki je s svojim velikim odrom dovoljeval uprizoritev te veličastne epske pravljice v režiji Edija Majarona. Glave lutk je oblikovala Mara Kralj, Anja Dolenc pa je poskrbela za kostume. 

Kako izgledajo izvirne lutke dveh Kraljev iz leta 1985, si lahko ogledate od 1. januarja 2020 do 1. marca 2020 v preddverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana uro pred vsako predstavo in po dogovoru.

Razstavni list je dostopen TU.

Dogodek Odprašeno: Pravljica o carju Saltanu (1985)
Datum 1. januar—1. marec 2020
Vrsta dogodka Brezplačni dogodki Družinski dogodki Razstave
Lokacija Lutkovno gledališče Ljubljana