Dogodek

Odprašeno | Jože Pengov - Utrinki

Na zadnji letošnji razstavi Odprašeno prikazujemo lutke iz treh različnih predstav, ki s skromnimi utrinki govorijo o dosežkih Jožeta Pengova (1916–1968): režiserja, prvega interpreta slovenskega junaka ročnih lutk Pavlihe in prvega umetniškega vodje Mestnega lutkovnega gledališča (danes LGL), ki je s svojo vizijo in občutkom postavil temelje slovenskemu sodobnemu lutkarstvu in ga prvič popeljal preko meja.

"Naš Pengov je bil natančen “ko hudir”. Zares je bil sposoben. Nikoli več ni bilo takega režiserja, kot je bil Pengov, to lahko mirne duše rečem. Bil je umetniški vodja, a predvsem režiser, pred katerim smo se bali, da bi ga kje polomili, ker je bil hud. Pa ne, da bi mu kdo kaj zameril, bil je perfekcionist. In to je bilo prav." (Metka Macarol Hiti, recitatorka)

Na razstavi si lahko ogledate lutke iz predstav: Obuti maček (1953), Medveda lovimo (1957) in Pavliho iz predstave Težave Peteršiljčkove mame (1957), od 27. novembra 2018 do 10. januarja 2019 v preddverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana uro pred vsako predstavo in po dogovoru.

Razstavni list

 

Dogodek Odprašeno | Jože Pengov - Utrinki
Datum 27. november 2018—10. januar 2019
Vrsta dogodka Brezplačni dogodki Družinski dogodki Razstave
Lokacija Lutkovno gledališče Ljubljana