Dogodek

Odprašeno: Dva potepina (1959)

Dva potepina, predstava iz leta 1959 je na ogled v preddverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana v sklopu razstav Odprašeno.

Mestno lutkovno gledališče se je v petdesetih letih prejšnjega stoletja ujelo v repertoarno enoličnost, ki je obsegala uprizoritve klasičnih pravljic in tujih avtorjev. Zato je razpisalo natečaj za izvirno slovensko lutkovno igro. Žirijo je prepričala prikupna zgodba Janeza Dobeica Dva potepina. Predstavo, ki jo je režiral slavni Nace Simončič bi lahko danes na odru gledali kot kritiko sodobnosti, leta 1959 pa skorajda kot preroško – dogaja se v strašni in brezčutni deželi Kiberlandiji, kjer na čelu z baronom Cereberjem Maksimusom vladajo hladni kovinski roboti in stroji. Ti postanejo pametnejši od njihovega izumitelja Učenjaka, ga zasužnjijo in zavladajo deželi. Po vrsti peripetij glavna junaka Peter in žabica Skokica premagata hudobne brezsrčneže in osvobodita zasužnjene ljudi.

Lutke Slavka Hočevarja so prinesle novo likovnost, ki se je odtlej obračala v smer sodobnih otroških knjižnih ilustracij. Razstavljene lutke povzemajo njegovo estetiko: imajo geometrizirane, a humorno stilizirane obraze, ki se nam nemudoma prikupijo s svojo simpatičnostjo.

Kako izgledajo izvirne lutke Slavka Hočevarja iz leta 1959 danes, si lahko ogledate od 12. marca 2019 do 9. maja 2019 v preddverju Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana uro pred vsako predstavo in po dogovoru.

Razstavni list je dostopen TU.

Dogodek Odprašeno: Dva potepina (1959)
Datum 12. marec—9. maj 2019
Vrsta dogodka Brezplačni dogodki Razstave
Lokacija Lutkovno gledališče Ljubljana