Šolske skupine in vrtci

← Izobraževalne vsebine

NAČRTUJTE SKUPINSKI OBISK S ŠOLO ALI Z VRTCEM

Muzejska razstava, kjer so na ogled izbrana dela iz slovenske lutkovne zgodovine, je zasnovana veččutno. Učenci si razstavljene predmete ogledujejo, se jih dotikajo, poslušajo glasbo iz lutkovnih predstav, raziskujejo in preizkušajo različne lutkovne tehnike. Vodeni ogledi dopolnjujejo in nadgrajujejo pridobljeno znanje pri pouku, saj vključujejo znanja z različnih področij, kot so zgodovina, književnost, likovna umetnost, etnologija, glasba, naravoslovje in geografija. Spodbujajo ustvarjanost in izpostavljajo pomen umetosti ter ohranjanja lutkovne dediščine.

Opisi vodenih ogledov in navodila za šolski obisk

Za skupinske obiske in vodene oglede se je potrebno dogovoriti vnaprej. Najbolje, da nam svoje želje sporočite že ob začetku šolskega leta. Glede na vaša pričakovanja vodene oglede tudi prilagodimo.
Pred načrtovanjem obiska si oglejte Navodila za šolski obisk.

Na telefonski številki +396 1 300 09 75 smo dosegljivi vsak delavnik med 10. in 12. uro. Načrtovani obisk lahko napoveste tudi preko e-pošte.

Cena za skupinske obiske s šolo ali vrtcem: 4 eur/otroka (vodeni ogled muzeja) ali 5,5 eur/otroka (vodeni ogled muzeja + vzpenjača).

 

Izbirate lahko med naslednjimi vodstvi:

Zavozlanke - Lutkovna detektivka

(vrtec in 1. triada OŠ; 60 min)

Ponoči so Ljubljanski grad obiskali nepridipravi in iz Lutkovnega muzeja odnesli več dragocenosti, zato so na gradu izdali razglas: »Potrebujemo pogumne pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke!« Otroci pri lutkovnih junakih, kot so Gašperček, Žogica Marogica, Ostržek, Pavliha ter drugi lutkovni kljukci, iščejo namige, ki vodijo do ukradenih lutk. Ko jih najdejo, z njimi zaigrajo na muzejskih odrih. Tako skozi igro spoznavajo slovensko lutkovno zgodovino, različne lutkovne tehnike in širijo svoje znanje o lutkovni umetnosti.

Lutkologija - Po dolgem in počez o lutkovni umetnosti

(2. in 3. triada OŠ, SŠ; 60 min)

Kdo pravi, da so lutke le za otroke? Lutkovna umetnost je prava znanost in resna umetnost, ki ima pri nas več kot stoletno tradicijo. Lutkarstvo se vseskozi prepleta z glasbo, literaturo, slikarstvom, kiparstvom, zgodovino … in tako ustvarja prave celostne umetnine. Ko lutke dobi v roke restavrator, pa mu pomaga celo naravoslovje. Učenci odkrivajo lutkovno umetnost z različnih vidikov, skozi zgodbe o lutkovnih predstavah, umetnikih in literarnih predlogah ter spoznavajo ljudsko tradicijo, zgodovino in umetnost

LUTKO-tech - Spoznajmo lutkovne tehnike

(1. in 2. triada OŠ; 60 min)

Lutkovni muzej hrani najstarejše slovenske lutke. So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih imenujemo in kako oživljamo? Otroci v družbi s slovenskimi lutkovnimi junaki spoznajo lastnosti in razlike med lutkovnimi tehnikami (marionete, ročne lutke, senčne lutke ...) ter hkrati veliko izvedo o slovenski lutkovni zgodovini, lutkovnih uspešnicah, najpomembnejših ustvarjalcih in posebnostih slovenskega lutkarstva v širšem evropskem kontekstu. Po ogledu se tudi sami preizkusijo kot lutkarji na muzejskih odrih.