Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Refleksija na vodstvo 70 let skrivnosti

4. julij 2019

Maša Radi Buh je v sklopu Male šole kritike napisala refleksijo na vodstvo 70 let skrivnosti.
 

Popotovanje okoli Lutkovnega gledališča Ljubljana v enem popoldnevu
Vodstva po skritih kotičkih in zaodrju gledaliških hiš sicer niso posebna redkost, saj se velikokrat odvijajo na dneve kulturnih praznikov ali pa v okviru festivalov, sejmov ali bazarjev, včasih celo posebej za šolske skupine. Tudi Lutkovno gledališče Ljubljana je ob svoji 70. obletnici oblikovalo vodenje po njihovi stavbi in Lutkovnemu muzeju na Ljubljanskem gradu, ki ga je primerno temu poimenovalo 70 let skrivnosti. S popotovanjem po različnih prostorih stavbe na Krekovem trgu, kjer nas pot vodi od dvorišča pred njo skozi zaodrje, delavnice, šivalnico, oder in celo v tunel, odkrivamo povsem fizične skrivnosti prostorov. Pri tem je najverjetneje najbolj zanimiv pogled prav v delavnico, kjer nastajajo lutke, saj gre za del procesa, ki ga publika le redko doživi.

Spremljajoč to traso vodenje razkriva še druge skrivnosti lutkovnega gledališča, ki se skrivajo v njegovi dolgi zgodovini in ki segajo še v čas, ko je gledališče domovalo drugje. Zgodovinsko pripoved popestrijo zabavne anekdote o prvih izvedbah, o gostovanjih, pa o deklici, ki je podala glas Zvezdici zaspanki v časih, ko sta animacija lutke in njena sinhronizacija še bili ločeni. Zgodovinsko-prostorsko popotovanje pod gradom se zaključi z vkrcanjem na grajsko vzpenjačo, ki omogoči nekaj minut premora ob vseh informacijah, ki smo jih že in ki jih še bomo dobili v Lutkovnem muzeju. Na tem mestu dobi opisana zgodovina še bolj materialno dimenzijo, ko pridemo v stik z lutkami iz nekaterih za slovensko lutkovno gledališče ključnih uprizoritev, o katerih smo slišali že spodaj v hiši, hkrati pa vodstvo po obsežni kolekciji ponudi vpogled v še širši spekter vrst lutk, zanimivih predstav in pomembnih ustvarjalcev.

Ko se formalni del vodstva zaključi, lahko raziščemo še interaktivne dele muzeja, ki skladno s pristopi tudi drugih muzejev po vsem svetu, poleg golih podatkov omogočajo tudi praktično izkustvo in stik z eksponati, na tem mestu lutkami. Ker gre za muzej, posvečen umetnosti, ki je veliki meri namenjena mlajši publiki, je odločitev za interaktivne še bolj primerna.

Celotno vodstvo po 70 letih skrivnosti dobro lovi ravnotežje med ciljnima skupinama, na eni strani starejšo in na drugi strani mlajšo generacijo, ki najverjetneje vodstvo obiščeta skupaj. Spodnji del, bogat s pripovedmi o zgodovini, za mlajše popestrijo različne igrice in vprašanja, Lutkovni muzej pa je tako dovolj bogat z zanimivimi eksponati, da lahko veliko izvejo, tudi če ne sledijo več vodstvu, ki pa je zagotovo zanimivo za odrasle. Prav povezovanje muzeja in gledališča 70 letom skrivnosti je tista dodatna perspektiva, ki celoto oddalji od standardne izkušnje.

Dostop do strani