Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Nagrada Lutkovnemu muzeju

20. november 2018

Na letni konferenci Mreže evropskih muzejskih organizacij v Valletti na Malti so v soboto podelili nagrado otrokom prijaznemu muzeju imenovano Otroci v muzejih, ki jo podeljujeta Evropska muzejska akademija in Mednarodno združenje otrok v muzejih Hands On! za izvirnost in odličnost približevanja kulturne dediščine otrokom.

Podeljeni sta bili dve nagradi, glavna je šla v Singapur, oddelku za izobraževanje na področju umetnosti Narodne galerije, posebna nagrada žirije pa ljubljanskemu Lutkovnemu muzeju. V ožji izbor za nagrado je bilo sicer uvrščenih 12 muzejev iz Avstralije, Danske, Nemčije, Italije, Nizozemske, Švice, Velike Britanije, Slovenije in Singapura.

V obrazložitvi za posebno nagrado je žirija zapisala:
Lutkovni muzej je skupni projekt Lutkovnega gledališča Ljubljana in Ljubljanskega gradu ob podpori Mestne občine Ljubljane. Nahaja se v nedavno obnovljenem delu gradu. Eden od glavnih ciljev je ustvarjanje pogojev za ustrezno oskrbo in dolgoročno hrambo predmetov iz skoraj 300 lutkovnih predstav. Stalna razstava, imenovana 'Podobe slovenske lutkovne umetnosti, 1910-1990' hrani veliko zbirko artefaktov, ki vključujejo umetniške in tehnične zasnove za lutkovne predstave, lutke in scenske elemente kot tudi odre in dokumente. Muzej prikazuje televizijske lutkovne predstave, organizira delavnice, vsebuje interaktivne lutkovne odre in aktivno sodeluje pri razvoju na področju restavriranja in konserviranja. V svojih pedagoških programih muzej spodbuja različne starostne skupine, od 4 do 13 let, da raziskujejo, diskutirajo in poslušajo interaktive na igriv način, da si zapomnijo lutkovne igre, ki so pustile na njih vtis in eksperimentirajo s svojo lastno lutkovno predstavo. Poseben poudarek je na programih za otroke in družine, vodeni ogledi spremljajo interaktivne delavnice, na katerih se obiskovalci učijo lutkovnih tehnik in preizkušajo lutkovne veščine. Muzej vsebuje tri interaktivne lesene postaje marionetnih, senčnih in ročnih lutk, vse pa spremlja izkustvena vsebina na interaktivnih zaslonih.

Žirija pravi, da tej večplastni razstavi uspeva seznaniti obiskovalce z različnimi ozadji v lutkovno gledališče in njegove tehnike. Lutkovni muzej je močno zavezan k ustvarjanju nacionalne zbirke, dostopne mladim obiskovalcem. Vključuje tako večplastno predstavitev, prepoznava pomembnost ohranjanja in upošteva potencial za učenje in usvajanje novih idej s pomočjo zanimivih, veččutnih in izjemnih 'hands-on' izkušenj.