Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Lutkovni spomini #1

3. maj 2016

Številne lutkovne zgodbe se še danes skrivajo po zaprašenih podstrešjih in v pozabljenih skrinjah. Začeli smo jih zbirati, da bi jih ohranili pred pozabo. Obujamo jih v spletnem dnevniku na mreži Medium pod imenom @lutkovnimuzej. V prvih Lutkovnih spominih tako izpostavljamo delo Edija Majarona in Agate Freyer. 

Edi Majaron je slovenski režiser, lutkar, pedagog in violončelist. Živi in ustvarja v Ljubljani. Veliko njegovih predstav je bilo nagrajenih za režijo, scensko glasbo ali za celosten vtis na tekmovalnih festivalih. Skupaj z Agato Freyer sta leta 1991 ustanovila Freyer teater. Številne uprizoritve, med njimi Trnuljčica (1992), Tobija (1996) in Osel Nazarenski (1996), so bile uspešne v domačem in mednarodnem prostoru. 

Na pogovor smo ju povabili ob razstavi Od skice do lutke v Bežigrajski galeriji, kjer se je Agata Freyer od 27. avgusta do 30. oktobra 2015 predstavljala s svojim lutkovnim opusom od leta 1991 do danes. Če ste razstavo zamudili, si jo do konca maja 2016 lahko ogledate tudi v Lutkovnem gledališču Maribor

Intervju > Agata Freyer, Edi Majaron. l Lutkovni spomini #1