Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Lutka meseca | September 2015: Žogica Marogica

1. september 2015

Lutka Žogice Marogice je zaradi svoje priljubljenosti eden najznamenitejših predmetov v Lutkovnem muzeju. Morda ni največja dragocenost lutkovnega arhiva, je pa zato njena zgodba zanimiva.

Žogica Marogica je lutka-marioneta, privezana na kontrolno vodilo in na približno 2,17 m dolge niti. Za njeno podobo je poskrbela oblikovalka lutk Ajša Pengov, ki ji je nadela poseben likovni izraz. Nastopa v lutkovni igri z istoimenskim naslovom, ki jo je že leta 1936 zapisal pomemben češki lutkar Jan Malík. Zgodba o marogasti žogici je kmalu postala tako priljubljena, da so jo začeli igrati po vsem svetu. Na odru ljubljanskega lutkovnega gledališča, ki se je tedaj imenovalo Mestno lutkovno gledališče, je zaživela leta 1951. To so bili časi, ko je slovensko lutkovno gledališče pod vodstvom režiserja in umetniškega vodje Jožeta Pengova z domišljenimi lutkovnimi predstavami (poleg Žogice Marogice tudi Zvezdica Zaspanka, Mala čarovnica, Ostržek, Mojca in živali, Sinja ptica idr.), ki jih danes poznamo kot velike lutkovne uspešnice, doseglo zavidljivo umetniško raven in postalo prepoznavno tudi v evropskem kulturnem prostoru.

Žogica Marogica je na mah osvojila tako mlado kot staro občinstvo. Z leti je postala del stalnega programa v Lutkovnem gledališču Ljubljana in doživela že več kot 1300 ponovitev, v katerih je doslej nastopala izvirna lutka. Več kot šest desetletij nastopanja na odru brez premora pa je težka služba. Tako kot vse muzealije se tudi lutke postarajo in obrabijo, zato smo letos Žogico Marogico upokojili, namesto nje pa bomo na lutkovni oder poslali njeno dvojnico.

Pravo Žogico smo temeljito preiskali in ugotovili, da je v času nastopanja utrpela številne praske in odrgnine, barvna plast na lutki pa se je obrabila in odpadla. V muzejski restavratorski delavnici smo lutko osvežili in letos spomladi je postala del prve stalne muzejske postavitve lutk pri nas. Slavno marioneto si lahko vsak dan ogledate na razstavi Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče Ljubljana. Nasproti vitrine, kjer domuje, pa se lahko ene od njenih dvojnic celo dotaknete in tudi sami preverite, kako lutka deluje.