Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Lutka meseca | Oktober 2015: Zvezdica Zaspanka iz Moskve

31. oktober 2015

Lutkovna predstava Zvezdica Zaspanka je bila na marionetnem odru Mestnega lutkovnega gledališča prvič uprizorjena leta 1955. Dolgo je uspešno nastopala doma in v tujini, dokler se ni zgodila nesreča. Lutke iz predstave so leta 1972 zgorele v požaru v lutkovni delavnici. V Lutkovnem gledališču Ljubljana so leta 2008 izdelali kopije lutk, ki danes nastopajo v eni izmed najbolj priljubljenih lutkovnih predstav. 

Lutkovna predstava Zvezdica Zaspanka letos praznuje 60. obletnico. Brez zgodbe o mali zvezdici, ki venomer zamuja v službo in jo Boter Meseček za kazen pošlje na Zemljo, na Slovenskem ni mogoče zrasti. Leta 1952 jo je kot prvo radijsko igro za otroke zapisal Frane Milčinski – Ježek, na odru je oživela 23. 10. 1955, po njej pa so leta 1965 posneli tudi prvi slovenski celovečerni barvni lutkovni film. Doživela je velikanski uspeh in dobila mnogo pohval in laskavih priznanj. Na mednarodnem lutkovnem festivalu v Bukarešti pa je slovenske lutkarje prvič popeljala v svet. 

Leta 1957 je Ljubljano obiskal Sergej Obrazcov – znameniti ruski lutkar in umetniški direktor Centralnega lutkovnega gledališča v Moskvi in si lutkovno predstavo ogledal. Bila mu je všeč in ob tej priložnosti je povedal: Naši dragi tovariši, srečni smo, da smo videli vašo prekrasno predstavo, v kateri je toliko resnične domiselnosti in okusa. Kako lepo bi bilo, če bi prišli k nam v Moskvo! Preden se je Obrazcov vrnil v domovino, je od Mestnega lutkovnega gledališča Ljubljana prejel posebno darilo. Repliko Zvezdice Zaspanke je posebej zanj izdelala oblikovalka lutk Mara Kralj, tudi sicer avtorica likovne zasnove uničenih lutk, in ji vdihnila prav takšno ljubkost, kakršno naj bi imele tudi izvirne lutke. 

Zvezdica Zaspanka je tako dobila mesto v znameniti zbirki Lutkovnega muzeja Sergeja Obrazcova, kar je bil velik dosežek za slovensko lutkarstvo. V ruskem muzeju so namreč razstavljeni največji dosežki svetovnega lutkarstva.

Ob zavidljivem jubileju smo z Lutkovnim muzejem Sergeja Obrazcova v Moskvi navezali stik in prav na dan obletnice je dvojnica Zvezdice Zaspanke prispela iz daljnih dežel. Z njo je ​v Ljubljano ​prispel vodja muzeja – Gordij Saltykov​, ki je Zvezdico Zaspanko predal v roke Lutkovnemu muzeju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ob obisku je poudaril, da je zelo vesel, ker je dobil to prekrasno priložnost, da slovensko občinstvo lahko razveseli s pravo lutko Zvezdice Zaspanke. 

Nova muzejska dragocenost bo tako do 24. januarja 2016 na ogled na stalni razstavi Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu.