Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Lutka meseca | Januar 2019: Pavliha

15. januar 2019

V Sloveniji so se ročne lutke uveljavile šele sredi tridesetih let 20. stoletja, ko je etnolog dr. Niko Kuret v Kranju ustanovil prvi oder ročnih lutk (1934), nekoliko pozneje pa tudi Pavlihov oder v Ljubljani (19381941), prvo stalno gledališče ročnih lutk. Slovenskemu prostoru je predstavil lutko Pavlihe – slovensko različico tradicionalnega lutkovnega junaka ročnih lutk. Ime je dobil po junaku nekaterih ljudskih pravljic, prav tako je pod tem imenom Fran Levstik izdajal satirični časopis. Tudi na zunaj je dobil značilen izgled s posebnim klobučkom in slovensko narodno nošo. 

Ko je Jožeta Pengova pot zanesla v Pavlihovo druščino dr. Nika Kureta, je postal prvi slovenski interpret Pavlihe. Pavliho je igral v vseh predstavah ročnih lutk Mestnega lutkovnega gledališča vse do zadnje takšne predstave 1960.

»Pavliha, naš junak, je poštenjak, odrezav, zvit, če gre za pravico, mladosten in pogumen. Govori precej hitro, vendar zaradi tega ne sme trpeti izgovorjava. Otroci ga morajo dobro razumeti. Glas: med tenorjem in baritonom.«
Jože Pengov

Pavliha, ki je nastopal v drugi različici predstaveTežave Peteršiljčkove mame (1957) v režiji Jožeta Pengova, je pripravil kipar in lutkovni oblikovalec Slavko Hočevar, osnutke za kostume pa Andra Avčinova. Lesena glava lutke je poslikana, za lase je uporabljeno krzno, klobuk je iz flica. Na lutki ni bilo nobenih restavracijskih in konservatorskih posegov z izjemo odstranjevanja površinskih nečistoč s tekstilij (z bombažne obleke, s svilene rute in z žametnega telovnika), ker je kljub zavidljivi starosti lutka Pavlihe precej dobro ohranjena.