Raziskave in projekti

Podprite nasPomagajte ohranjati lutkovno dediščino

Iz zaodrja: evropski lutkovni pionirji pod drobnogledom

1. november 2015

Številne lutkovne zgodbe se še danes skrivajo po zaprašenih podstrešjih, v pozabljenih skrinjah, vsekakor pa težko poiščejo pot iz muzejskih arhivov.

Namen pridobljenega projekta, v katerega Lutkovno gledališče Ljubljana vstopa skupaj z občino Čedad, s špansko gledališko skupino Etcetera in z osiješko umetniško akademijo, je pozabljene zgodbe velikih lutkovnih mojstrov izpostaviti in predstaviti širšemu občinstvu.

Sodelujoče institucije se ponašajo z dragocenimi zbirkami znamenitih lutkarjev, ki so v prvi polovici 20. stoletja vsak v svoji deželi pomembno vplivali na razvoj lutkovne umetnosti. Projekt z izvirnim naslovom All Strings Attached: Pioneers Of European Puppetry Behind the Scenes (EUPUPTS) je zamišljen kot celostna potujoča umetnina. Izpostavlja miniaturno gledališče Milana Klemenčiča, očeta slovenskega lutkarstva, marionetno gledališče I Piccoli di Podrecca Vittoria Podrecce (1883–1959), ki je s svojim varietejskim in opernim programov daljnosežno vplival na evropsko lutkovno umetnost ter delo Hermenegilda Lanza, ki v družbi skladatelja Manuela de Falla in pesnika Federica Garcíe Lorce velja za utemeljitelja španskega lutkarstva.

Prvi del projekta bo namenjen raziskovanju, konserviranju-restavriranju razmeroma slabo ohranjenih lutk in izmenjevanju znanja s področju varovanja lutkovne dediščine. V drugem delu pa bomo v sklopu projekta dosežke lutkovnih mojstrov predstavili celostno – z nizom lutkovnih razstav, oživljenih lutkotečnih predstav in ciljnih delavnic, ki bodo spremljale izbrane evropske festivale s področja lutkovne umetnosti.

Več: All Strings Attached