Dogodek

Muzej na odru. Ohranjanje lutk in oživljanje lutkovnih predstav

Minljivost uprizoritvene umetnosti poveča pomen varovanja in oživljanja gledališke dediščine. V Lutkovnem gledališču Ljubljana vez s preteklostjo ohranjamo z oživljanjem najstarejših lutkovnih predstav in z raziskovalnim delom v muzejskem oddelku. V sklopu mednarodnega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva pod drobnogledom v letošnjem letu največjo pozornost namenjamo Milanu Klemenčiču. 
 
Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko, avtorja priredbe znamenite Klemenčičeve predstave Doktor Faust (1938), sta predstavo v Lutkovnem gledališču Ljubljana prvič obnovila leta 1982. Predstava iz generacije v generacijo doživlja nove preobrazbe. Tudi letošnjo bosta pripravila Sitarjeva in Cvetko, ki pravita, da je obnovitev srečanje dveh časov: preteklega, v katerem je predstava nastala, in sedanjega, v katerem je predstava ponovno predstavljena občinstvu. Muzeji ohranjajo preteklost, gledališče pa živi le v sedanjosti. Pri zgodovinskih predstavah, kot je Doktor Faust, je tako vselej največji izziv ohraniti integriteto avtorskega dela Milana Klemenčiča in jo hkrati povezati s sodobnostjo – kako torej oba vidika uravnotežiti in na oder postaviti verodostojno posodobitev predstave?
Za obnovitev predstave v lutkovnih delavnicah izdelajo kopije lutk in scenografije, izvirniki pa zaključijo svojo gledališko zgodbo. Kaj se zgodi z njimi, kako poteka muzejsko raziskovalno delo in restavriranje lutk, pa bo predstavila ekipa Lutkovnega muzeja. 
 
Kje: Goriški muzej – Grad Kromberk 
Kdaj: 10. maja, 20:00
Predavajo: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik, priredba besedila, režije in glasbene podobe lutkovne predstave Doktor Faust); Nadja Ocepek in Zala Kalan (Lutkovni muzej – Lutkovno gledališče Ljubljana)
 
Predavanje poteka v sklopu Muzejskih torkov, ki jih pripravljajo v Goriškem muzeju.

 

Dogodek Muzej na odru. Ohranjanje lutk in oživljanje lutkovnih predstav
Datum 10. maj 2016
Vrsta dogodka Predavanja, pogovori in branja
Lokacija Goriški muzej