Dogodek

Kaznovana trdosrčnost ali Peteršiljčkovo mamo rubijo (1940)

Lutkovna igra, v kateri nastopajo kopije izvirnih​ lutk​ iz štiridestih let preteklega stoletja​, se je ob 80. obletnici izida knjige Pravi ljudski oder (1934) v prenovljeni podobi vrnila na lutkovni oder. Peteršiljčkova mama ne more plačati najemnine za sobico, zato ji hišni gospodar vzame posteljo. Pavliha ji pomaga, vendar na poti naleti na številne težave. Zgodba je napeta in polna iskrivih dialogov, otroci pa so vanjo vključeni kot aktivni soigralci.

Niko Kuret velja za našega največjega narodopisca, njegovo delo pa je izjemno dragoceno tudi za razvoj slovenskega lutkovnega gledališča. Prav on je leta 1934 pri nas uveljavil ročne lutke. Najprej na odru v Kranju, kasneje pa kot urednik na Radiu Ljubljana. V lutkovnih igrah je Gašperčka – junaka iz nemških vzorov zamenjal s slovenskim veseljakom Pavliho. S publikacijami, kot so priročnik Pavliha (1942) in zbirki Veselja dom ter Lutkovni oder, je lutkam odprl vrata tudi v slovenske domove in postal glasnik množične uporabe ročnih lutk kot oblike ljudskega gledališča za najmlajše.

> Lutkovna predstava Kaznovana trdosrčnost ali Peteršiljčkovo mamo rubijo je del muzejskega programa Lutkoteka, ki je namenjen oživljanju najstarejših lutkovnih predstav.

f: Pavliha, Ikonoteka Slovenskega gledališkega inštituta

Dogodek Kaznovana trdosrčnost ali Peteršiljčkovo mamo rubijo (1940)
Datum 25. oktober 2015
Vrsta dogodka Lutkovne predstave
Lokacija Grajsko gledališče